Lecturers
Philipp Heidkamp
Philipp Heidkamp
Anonymous User
Prof. Birger Sevaldson
Meeting Times
Daily 10:00 — 17:00
Description - EN

This project seeks to explore, map and understand the complexity of the urban, peri-urban, and rural actors, processes, places, components, and practices of the local food systems in Cologne and its rural environment.

In general, food systems include all actors and their interlinked value- adding activities involved in the primary production, storage, aggregation, post-harvest handling, transportation, processing, distribution, marketing, consumption, and post-use/disposal of food (UN Conceptual Framework of Agricultural Food Systems).

We aim to understand food systems both very specific (in a subsystem) as well as an example for potentials and opportunities for human adaptation, to re-connect “consumers”/people in the city to the origins of food (farming and agriculture), to increase resilience and sustainability through learnings from existing practices of different stakeholders in the complex food system and its subsystems. The project wants to explore opportunities towards reconnecting and reconfiguring the physical and psychological / emotional proximity of food.

Systems Oriented Design and (Giga)Mapping will be used to explore the topic in its components and interdependencies, collect and map findings and insights, identify local stakeholders, frame problematiques/potentials, as well as suggesting possible opportunities for design interventions.

Participants need to be fully available in the first week of May for this intense part of the project! For details concerning preparation and a pre-meeting please check https://spaces.kisd.de/systems-oriented-design-designing-for-proximity-food-systems/

Beschreibung - DE
Dieses Projekt untersucht mit dem Ansatz des Systems Oriented Design die Komplexität der städtischen, stadtnahen und ländlichen Akteure, Prozesse, Orte, Komponenten und Praktiken der lokalen Lebensmittelsysteme in Köln und seiner ländlichen Umgebung. Im Allgemeinen umfassen Lebensmittelsysteme alle Akteure und ihre miteinander verknüpften wertschöpfenden Aktivitäten, die mit der Primärproduktion, der Lagerung, der Aggregation, der Nacherntebehandlung, dem Transport, der Verarbeitung, dem Vertrieb, der Vermarktung, dem Konsum und der Nachnutzung/Entsorgung von Lebensmitteln zu tun haben (UN Conceptual Framework of Agricultural Food Systems). Unser Ziel ist es, Lebensmittelsysteme sowohl sehr spezifisch (in einem Subsystem) als auch als Beispiel für Potenziale und Möglichkeiten der menschlichen Anpassung zu verstehen, die "Verbraucher"/Menschen in der Stadt wieder mit den Ursprüngen der Lebensmittel (Landwirtschaft) zu verbinden, die Widerstandsfähigkeit und Nachhaltigkeit durch das Lernen aus bestehenden Praktiken verschiedener Akteure im komplexen Lebensmittelsystem und seinen Subsystemen zu erhöhen. Das Projekt möchte Möglichkeiten erforschen, die physische und psychologische/emotionale Nähe zu Lebensmitteln wiederherzustellen und neu zu konfigurieren. System Oriented Design und (Giga)Mapping werden eingesetzt, um das Thema in seinen Komponenten und Beziehungsgeflechten zu erforschen, Erkenntnisse und Einsichten zu sammeln und zu mappen, lokale Stakeholder zu identifizieren, Problemstellungen/Potentiale zu formulieren sowie mögliche Möglichkeiten für Designinterventionen aufzuzeigen. Teilnehmer*innen müssen in der ersten Maiwoche täglich verfügbar sein! Einzelheiten zur Vorbereitung und zu einem Vortreffen unter https://spaces.kisd.de/systems-oriented-design-designing-for-proximity-food-systems/
Meeting Times
Daily 10:00 — 17:00
Areas of Expertise
Meeting Location
238
Spots
12
Priority by Semesters
High Semesters applicants are preferred.
Cooperation with the partner
AHO Oslo, Systems Oriented Design
Course Number
562